Nieuws

BG FIT METING

Wat is een Specialized BG FIT meting?
Het BG FIT meetstysteem is opgezet door Specialized om de geometrie tussen de fietser en fiets optimaal in balans te brengen en blessures te voorkomen. BG FIT (Body Geometry Fit Integration Technology) is ontwikkeld na een jarenlange samenwerking met Dr. Andy Pruitt Ed.D., PA van het ‘Builder Center for Sports Medicine. Jarenlange kennis en ervaring hebben geresulteerd in een geheel nieuwe kijk op fietsen.

Bij het BG FIT meetsysteem wordt gekeken naar de statische arm, been en romplengtes. De BG FIT techneut onderzoekt nauwkeurig de mate van flexibiliteit en/of eventuele lichamelijke beperkingen in de beweeglijkheid van het lichaam. Aan de hand van tal van uitkomsten kan de eigen of nieuwe fiets aangepast worden zodat de asymmetrie van het menselijke lichaam zo optimaal mogelijk aansluit op de symmetrie van de fiets.

Waarom raden wij een BG FIT meting aan?
Voor fietsers met ervaring in de sport, met klachten die fietsplezier bedreigen, of voor fanatiekelingen die een hoger prestatieniveau willen bereiken, bieden wij dynamische metingen aan. Uren trainen of sportief recreëren op een racefiets of mountainbike vraagt om een ideale krachtenbalans. Een verkeerde fietspositie kan namelijk langdurige pijnklachten of blessures tot gevolg hebben. Of het nu gaat om tintelende vingers, een doof gevoel in de voeten of pijn in bijvoorbeeld knie of schouderbladen, de meeste van deze klachten kunnen herleid worden naar een inefficiënte houding op de fiets. Zo kunnen bij een te lage of te hoge zadelpositie bijvoorbeeld blessures in knieën en/of de rug ontstaan. Bij een verkeerde afstelling van het stuur ontstaan vaak blessures aan de nek, schouders en armen. Allerhande klachten of zelfs slijtage aan gewrichten kunnen met BG FIT voorkomen dan wel opgelost worden.

Fietsen is een eenvoudige 2-dimensionale beweging die plaatsvindt op een symmetrisch gebouwde fiets. Het menselijk lichaam is echter in veel gevallen niet symmetrisch. Deze asymmetrie kan zowel in de lengtes van de lichaamsdelen liggen als wel in de beweeglijkheid hiervan. Bij aanschaf van een nieuwe fiets bieden wij iedere klant een statische meting waarbij op basis van de vastgestelde lichaamsmaten en de sportieve doelen een geschikte fiets geselecteerd wordt, waarna deze correct afgesteld kan worden. Deze manier van meten geeft de voor u optimale zitpositie waarbij zowel prestatie als comfort leidraad zijn. Een statische meting geeft echter enkel een goed onderbouwde uitgangspositie De praktijk zal uit moeten wijzen of de wetenschap gelijk heeft. Ook hierbij kunnen wij u van dienst zijn, door middel van een zogenaamde dynamische fietsmeting. De praktijk wordt hiermee zogezegd een handje geholpen.

Een juiste meting kan blessures voorkomen en prestatieverbeterend werken, want een dynamische fietspositiemeting geeft exacte informatie over de manier waarop wordt gefietst. Fietsen doe je immers bewegend en niet stilzittend. Door de juiste fietspositie worden de trapfrequentie en de trapkracht veel beter benut. Het doel is het optimaliseren van de fietshouding om op een verantwoorde manier zo comfortabel mogelijk en uiteindelijk zo hard mogelijk te kunnen fietsen.

Wat gebeurt er tijdens een dynamische fietspositie meting?
De dynamische fietspositiemeting is een wetenschappelijk onderbouwde methode waarbij op basis van toepassing van biomechanische studies de meest ideale fietshouding wordt bepaald. Dit gebeurt op basis van meerdere statische en dynamische metingen.

  1. Pre-FIT Interview: Elke FIT begint met een kort gesprek over de doelen, geschiedenis, wensen en behoeften van de rijder.
  2. Flexibiliteitstest: Hier maken we een gedetailleerd plaatje van de stand van zaken wat betreft de flexibiliteit en de bouw van het lichaam. De structuur van de voet, de positie van de knie, de vorm van de ruggengraat en de draaiing van de heup worden gespiegeld aan de rest van het lijf.
  3. Zijaanzicht: We kijken naar het zijaanzicht van de rijder om de perfecte positie wat betreft kracht en comfort te vinden. Dankzij aanpassingen aan het de zadelhoogte, stuurhoogte, lengte van de stuurpen en positie van de voet bereiken we de meest krachtige positie.
  4. Vooraanzicht: We analyseren het vooraanzicht om de heup, knie en voet in optimale lijn te plaatsen voor een betere prestatie en uitgebalanceerde krachtoverbrenging. Dit is inclusief een analyse van de schoen-, pedalen- en zadelstand.
  5. Vervolg: Na een paar weken neemt de technicus contact met u op om te vragen hoe het gaat. Alle vragen/opmerkingen en eventuele zorgen zijn bespreekbaar!

Wij zijn van mening dat het voor iedereen mogelijk moet zijn om ideaal op de fiets te zitten, zonder klachten. U kunt bij ons zowel terecht voor een meting bij de aanschaf van een nieuwe fiets en voor een meting ten behoeve van het afstellen van uw huidige fiets. Een dynamische fietspositiemeting duurt 2 tot 2,5 uur en wordt afgenomen op uw eigen fiets, die zodoende optimaal afgesteld weer mee naar huis gaat. De kosten van deze meting zijn €150,- en gaan uitsluitend op afspraak.

Voor meer informatie en/of het maken van een afspraak kunt u mailen naarkevin@egbertegberts.nl of bellen naar 0599-234224.

Geef een reactie